The Tallest Man on Earth

Voor fans van Sultan Kösen is bovenstaande titel misleidend en deze post waarschijnlijk zeer teleurstellend. Dit stuk gaat namelijk niet over de 2 meter en 51 centimeter lange Turk, die sinds 2009 het Guiness World Record voor Langste man op aarde houdt. Dit stuk gaat over Kristian Mattson die heel gemiddeld van lengte is en zijn ‘grootsheid’ vooral in zijn muziek laat horen.

Mattson werd geboren in Dalarna, Zweden.  Na een periode als frontman van Montezumas, heeft hij sinds 2006 drie volwaardige albums en twee EP’s uitgebracht onder de alias The Tallest Man on Earth.

Op de platen staan nummers die simpel van opzet zijn: gitaar en de karakteristieke stem van Mattson. Het klinkt kaal en eerlijk. Vaak opzwepend en soms heel ingetogen. Inspiratie voor nieuwe nummers doet hij vaak op in de natuur, tijdens het vliegvissen in Zweden.

Zijn stem heeft een rauwe rand, zijn teksten zijn dromerig en sprookjesachtig. Wat mij vooral boeit, is dat één man, in z’n uppie, muziek kan maken die zo ontzettend àf klinkt. Grootsheid heeft met lengte, of bandbezetting, weinig te maken..

Luister naar The Dreamer en oordeel zelf: 

(HO)

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.