[Top 3 2013] Liedjes

Phosphorescent – Song for Zula

Matthew Houck maakt, samen met band, muziek onder de naam Phosphorescent. Zijn muziek laveert tussen countryrock en ingetogen ambient-sfeermuziek. Mijn favoriete album van hem blijft zijn verzameling Willie Nelson covers, To Willie. Zijn nieuwe album, Muchacho, is blij vlagen uitstekend, maar sommige van de meer sfeerachtige stukken staan me tegen. Wel staat er een onwaarschijnlijk mooi liedje op, Song for Zula. Het blijft rootsrock, maar de synthesizers en de melodie geven het nummer een “Joshua tree”-achtige grandeur, prachtig!

Parquet Courts – Stoned and starving

In een ideale wereld verschijnt er elk jaar een debuutalbum als dat van the Strokes uit 2001, Is this it. Dichtst in de buurt komt dit jaar het debuut van the Parquet Courts. Ze zijn er nog niet helemaal, maar hun beste nummers klinken als een ideale kruising tussen Pavement en the Strokes. Ik kies hier voor hun liedje Stoned and starving, vanwege het fantastische samengaan van vorm en inhoud.

Earl Sweatshirt – Chum

2013 was een hiphopjaar zonder grote uitschieters. De beste albums verschenen ook nog eens gratis legaal op internet als mixtape. Plezierigste verrassing van het officiële debuut van Earl Sweatshirt, Doris. Earl is jong (19) en is hoorbaar beïnvloed door MF Doom. Hij weet de standaard hiphop-braggadacio (I’m gonna fuck the freckles of your face) af te wisselen met oprechte bekentenissen. Zo vertelt hij in hoogtepunt Chum hoe zijn vader hem verliet toen hij zes was. Hij haat de man, maar mist hem ook nog als een zesjarige jongen. Mooi toch?

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.