Top-3 nummers van 2013

De beste nieuwe artiesten van 2013 hebben we gehad en volgende week wacht ons de beste albums van 2013. Maar laten we eerst nog even de beste losse nummers op een rijtje zetten.

3: Arcade Fire – Joan of Arc

In november kwam het lang verwachtte nieuwe album van Arcade Fire uit. En hoewel ik de plaat als geheel tegen vond vallen, stonden er wel goede nummers op. Het beste nummer van Reflektor is Joan of Arc. Het nummer begint redelijk ruig, maar na een intro van twintig seconden komt het nummer los. Ondanks dat het hele nummer behoorlijk shoegaze is, is het toch nog vrij swingend. Een drijvende drummer, de stem van Win Butler, de goede timing en het Franse koortje tussendoor maken dat alles aan dit nummer klopt. In tegenstelling tot de rest van het album.

Joan of Arc by Arcade Fire on Grooveshark

2: Daniel Romano – He Lets Her Memory (Go Wild)

De redder van de country, zo omschreef ik Daniel Romano eerder dit jaar. Come Cry With Me overdonderde mij volkomen. Ouderwetse country door een jonge man, een album dat een traan in je bier combineert met een glimlach. Het beste nummer van dit album vind ik He Lets Her Memory (Go Wild). Dit nummer gaat over het verlies van een geliefde. Wat er precies met de vrouw van het onderwerp gebeurd is wordt nooit helemaal duidelijk, maar het heeft er alle schijn van dat ze dood is. De man is hier nog verre van overheen. Alleen als hij aan haar denkt, gaat het iets beter met hem. De backbeat van de drum, de twang in de gitaar, de snik in de stem van Daniel Romano en het prachtige koortje zorgt er bijna voor dat je zelf in tranen uitbarst. Een fantastisch nummer.

1: JJ Grey & Mofro – This River

Maar het mooiste nummer van 2013 is This River van de gelijknamige plaat van JJ Grey. Een eenzame gitaar die steeds meer gezelschap krijgt. Na een paar akkoorden valt de zang in en – heel zachtjes – de drum. Na het eerste refrein melden ook de piano en bas zich. Het tweede refrein wordt verder gevuld door een subtiel orgeltje en heel voorzichtig melden de blazers zich. Dan wordt het plots stil, alleen de zang doet nog mee. Een tromroffel en het nummer werkt langzaam naar een apotheose. Een erg mooie opbouw die bijna volledig gedragen wordt door de fantastische stem van JJ Grey. This River is sowieso een fantastisch album, maar de uitsmijter maakt het volledig af.

This River by JJ Grey & Mofro on Grooveshark

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.