Top 3 van 2012 – Hans

Michael Kiwanuka – Home Again

Je debuutplaat openen met een dwarsfluit. Je moet het maar durven. Michael Kiwanuka, geboren Londenaar van Oegandese komaf – zijn ouders onvluchtten het regime van Idi Amin – vindt het geen probleem. Het album is een mooie mix van soulvolle blues en pakkende folknummers. Sommige nummers klinken kaal, maar intiem en andere zijn rijk bezet met instrumenten. Het hele album heeft een retrogeluid, uitgekiend door producer Paul Butler. Kiwanuka heeft een prettige stem en klinkt ouder en wijzer dan hij in werkelijkheid is. Een veel belovend artiest! Titeltrack en hit Home Again .

Grimes – Visions

Grimes is Claire Boucher. Een lief klinked meisje uit Vancouver dat er echter vaak uitziet als een futuristische en alternatieve Spice Girl. Over haar melodieuze elektronica heen zingt zij zelf galmende vocalen die een groot contrast hebben met de onderliggende beats. Muzikaal is het een mix van dubstep, eighties dance en indie pop, passend onder de noemer ‘goth electronica’. De teksten zijn niet altijd even verstaanbaar, maar sferisch is de plaat daardoor des te sprekender. Ik vond Visions een betoverende debuutplaat en ook live (Primavera 2012) was Grimes prettig om te horen. Must hear is Genesis .

Django Django – Django Django

Een psychedelisch art pop kwartet. Momenteel woonachtig in London, de leden afkomstig uit Edinburgh. Ook dit album is een debuut. Het viertel mixt electronica met indie rock en harmonieuze samenzang. De vele tempowisselingen en de beheersing van verschillende stijlen zorgen ervoor dat de plaat erg fris klinkt. Alsof Crosby, Stills, Nash & Young per ongeluk tegen een drumcomputer aangelopen zijn, zo klinkt Hand of Man .  Arty farty, in de beste zin van het woord.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.