Top 3 van 2012 – Mathijs

1: John Talabot – fin
Dancemuziek staat niet bovenaan de de lijst van favoriete Soulfoodgenres en Spanje is niet een land dat we vanwege de aldaar geproduceerde muziek extra in de gaten houden. Maar bij een plaat van deze kwaliteit was ik desondanks gelijk verkocht. John Talabot komt uit Barcelona en maakt gelaagde housemuziek, muziek de opvalt door zijn schoonheid en complexiteit en die ook pakkend is. Talabot wisselt vocale en instrumentale nummers af en weet een perfecte mix te bereiken tussen een moderne variant van de luisterhouse van  Underworld en de elektronische en experimentele pop van de Animal Collective. Schitterend! Luister hier een nummer.

2: Ty Segall & White Fence – Hair
Ty Segall heeft een eigenschap die hij deelt met veel van zijn garagerockbroeders: productiviteit. Hij bracht in 2012 een geweldige soloplaat uit (“Twins”) en een genadeloze plaat met zijn liveband (“Slaughterhouse”). Ook zag ik hem – niet al te lang overigens – live in Utrecht, in een energiek en haast gewelddadig optreden. Maar het leukste van zijn hand afgelopen jaar was toch zijn duoplaat met White Fence. Een korte plaat die veel meer dan Segalls andere platen de ruimte biedt aan sixtiesinvloeden en psychedelica. En daar lusten we wel pap van! Luister hier een nummer.

3: Sun Araw & M Geddes Gengras Meet The Congos – Icon Give Thank
En tot slot een grote verrassing. Sun Araw kende ik van wat simplistische psychedelica die me eigenlijk weinig doet. M Geddes Gengras kende ik helemaal niet. The Congos ken ik van het mooiste reggaealbum ooit gemaakt (“Meet the  Congos” uit 1977, geproduceerd door Lee Scratch Perry). Sun Araw en Gengras togen naar Jamaica om een colloboratie met The Congos op poten te zetten. Twee hippies uit LA ontmoeten vier bejaarde rasta’s. Het resultaat is een prachtig spiritueel en psychedelisch album (Icon Give Thank, luister hier het hele album), een documentaire (ICON EYE, zie hier de trailer) en een live-ep opgenomen in Londen (Icon Give Life, te beluisteren en gratis te downloaden hier). Zeer bijzonder!

Heruitgave van het jaar: De reissues van My Bloody Valentine, vooral fijn om eindelijk de verzameling ep’s van deze shoegazelegendes te kunnen beluisteren (op EPs 1988-1991).

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.