Trainspotting: weinig trein, veel muziek

Trainspotting: de film

In 1996 kwam de film Trainspotting van Danny Boyle uit. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de in Edinburgh geboren en getogen schrijver Irvine Welsh. Het verhaald vertelt van de aan heroine verslaafde Renton. We zien hoe hij strijd levert tegen zijn verslaving, probeert om af te kicken en hoe gebruikers aan hun verslaving kapot gaan. De groep gebruikers waar Renton mee optrekt, beleeft wonderlijke avonturen en maakt verschikkelijke dingen mee. Ondanks de titel worden er in de film weinig treinen gespot. Volgens Welsh bestond er in Edinburgh een leegstaand treinstation waar junkies hun toevlucht zochten om te spuiten. Al gauw was ‘ trainspotting’ onder hen een andere benaming voor het nemen van een shot.

trsptMuziek

Behalve het indrukwekkende verhaal en de mooie manier waarop de beelden gebracht worden –  er is een legendarische scene waarin Renton via een smerig toilet in een andere wereld terecht komt en een andere waarin hij na het nemen van een shot wegzakt in de aarde – heeft de film ook een sterke soundtrack. Naast onderstaande instrumental van Primal Scream zijn onder andere Lou Reed, Underworld, Brian Eno, Blur, Pulp en Iggy Pop te horen.

The Beatles

Naast de soundtrack zit er meer muziek in deze film. In de film is een heel aantal verwijzingen naar The Beatles opgenomen. Zo wordt de dealer van Renton Mother Superior genoemd, naar Happiness is Warm Gun.  Ook doen de hoofdpersonen keurig in het gelid een ‘Abbey-roadje’ bij het oversteken van de straat. Voor de overige verwijzingen: imdb.com .

 

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *