Van spirituele jazz naar J-Lo via Four Tet

Heb je te weinig spirituele jazz in je leven? Dan heeft de website The word is bond de oplossing: een muziekmix die de hele geschiedenis van de spirituele jazz samenvat. Dat kan geen korte mix zijn, hoor ik je denken. En dat klopt, de mix duurt twaalf uur. Ideaal voor een saaie zondagmiddag + avond dus! Luister hier.

Spirituele jazz stamt uit de periode dat de esoterische theorieën en de geestverruimende middelen hun intrede doen in de westerse populaire muziek, waartoe ik dan ook de jazz reken. De pop kreeg zijn psychedelica, de Duitsers hun kosmische krautrock en de jazz ging terug naar Afrika of juist de ruimte in. Muzikaal loopt spirituele jazz van de freejazz tot de jazzfunk, maar altijd met een spirituele en spacey inslag en titels als Space is the place en Music is the healing power of the universe. Bekende namen, ook in de mix, zijn Rahsaan Roland Kirk, Sun Ra (die beweerde van Jupiter te komen) en John Coltrane. De mix is trouwens lang genoeg om ook minder bekende namen te laten horen.

Heeft spirituele jazz nu nog actuele waarde? Het is toch vooral iets van jaren zestig en stierf een zachte dood toen begin jaren zeventig de fusion / jazzrock zijn intrede deed.  Toch wel, als inspiratiebron voor nieuwe artiesten. Een fijn voorbeeld van zo’n artiest is Four Tet, oftwel de Britse beatmaker Kieran Hebdan. De invloed van jazz is op zijn eigen albums al goed te horen, maar wordt pas echt duidelijk in zijn samenwerkingen met spirituele jazzgigant Steve Reid, die op zijn beurt verantwoordelijk is voor wat obscure spirituele jazzplaten uit de jaren zeventig.

Four Tet is dezer dagen in het nieuws omdat zijn doorbraakalbum Rounds zien tiende verjaardag viert, ter ere waarvan er natuurlijk een deluxe-edition verschijnt. Ik heb het album weer eens teruggeluisterd en het klinkt nog steeds actueel: mooie melodieën op natuurlijk klinkende beats. Four Tet brengt nog steeds mooie albums uit en speelt volgende week op het Primavera Sound festival in Spanje. Van zijn laatste plaat Pink komt het onderstaande nummer, Pyramid, met onder meer zwaar bewerkte vocale samples van niemand minder dan Jennifer Lopez (zie deze samplevergelijking). Van spirituele jazz naar J-Lo in drie alinea’s, niet verkeerd toch?

 

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.