Verrassingen van 2013

foxygen

Mijn plezierigste ontdekking van 2013 is de band Foxygen. Hun album “We are the 21st century ambassadors of peace and magic” verraste mij toen hij uitkwam en ik zet hem maanden na dato nog steeds graag op. Hun muziek is weinig meer dan een letterlijke kopie van de groten uit de popmuziek: Beatles, Stones, Lou Reed, Elvis etc. Een geweldige kopie, dat dan weer wel. Hun aanpak is vergelijkbaar met die van Beck – ook afkomstig uit Los Angeles: op oneerbiedige wijze de ingrediënten van je favoriete muziek mixen tot een feestelijk geheel. En dat is heel wat beter te verteren dan alle singer-songwriters die pretenderen de nieuwe Neil Young of de nieuwe Nick Drake te zijn. Met Foxygen is het inmiddels slecht afgelopen. Optredens vielen tegen, tours werden afgezegd en inmiddels is de band uit elkaar. Fun while it lasted!

Drum & Bass, Jungle, Uk Garage. Substromingen in de dance die kortstondig hip waren in de jaren negentig. Ook ik viel er toen voor, zo heb ik mijn eindexamens in ’99 geleerd op de golven van ratelende drums van het album “Molten beats” van Ram Trilogy. En vrij snel daarna was het weer afgelopen met deze stijlen. Maar kijk, de populariteit van de dubstep heeft haar voorlopers ook weer onder de aandacht gebracht. Op verschillende plekken heerst er nostalgie voor de pirate radio uit de jaren negentig die de vroege jungle en garage populair maakten. En dat levert alleraardigste tributealbums op, zoals “Beautiful rewind” van Four Tet en “Soul music” van Special Request. En bij nader inzien is jungle geen jeugdzonde en eigenlijk best leuk…

Vampire Weekend is zo’n band waar ik tot op heden weinig mee op had. Hipstermuziek, gericht op een zo groot mogelijk publiek. Past mooi in een rijtje met bijvoorbeeld Mumford & Suns. Sommige mensen vinden dat dit soort sentimenten mij tot een elitaire muziekluisteraar maken; als iets populair wordt, dan zou ik afhaken. Maar zie, Vampire Weekend bracht dit jaar “Modern vampires of the city” uit en ik dat vind ik een uitstekend album. Pakkende liedjes, goed geproduceerd en genoeg ongewone elementen om de muziek spannend en uitdagend te houden. Hoezo elitaire luisteraar?

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.