Voor onder de kerstboom misschien… heel misschien – The Best of Bond… James Bond

In de nieuwste Bondfilm, Skyfall, wordt James geconfronteerd met een nieuwe vijand: zelfreflectie. Gehuld in een licht gewaad, getooid met haar zo goud als een aureool en gevleugeld door de nieuwste  techniek, treed hij Bond meedogenloos tegemoet. Voor James zit er maar een ding op; terug naar de essentie van 007. In smoking, gewapend met slechts een Walther PPK, maar gesterkt door zijn zelfidolatie, drankzucht, libido en bloeddorst, gaat hij de strijd aan.

In vijftig jaar Bond is er veel veranderd en toch ook niet. Actie alleen blijkt in ieder geval niet genoeg om het publiek te vermaken. Schijnbare futuristische plannen en methodieken blijken namelijk al snel achterhaald en de vraag is dan; wat blijft? Is Bond van alle tijden, of een held van het moment?

Het antwoord kan misschien het beste worden gevonden in de muziek, en dan met name de titelsongs. Door de tijd heen is het gebruik van instrumenten, zang en ritme duidelijk beïnvloed door muzikale trends. Desondanks kennen de nummers ook muzikale overeenkomsten; strak, megalomaan, bedwelmend, mysterieus en fatalistisch. James Bond, is namelijk niet een persoon, het is een emotie. Voor korte tijd voelt het publiek zich zelfverzekerd, belangwekkend, charismatisch, onafhankelijk en onsterfelijk. In dat opzicht komt James Bond dichterbij een Griekse tragedie dan een actiefilm.

CAPITOL RECORDS JAMES BOND 50TH ANNIVERSARYIedere tien jaar worden alle titelsongs uitgegeven op een verzamelalbum getiteld The Best of Bond… James Bond. Aangezien Skyfall nog niet in de verkoop is, is dit verzamelalbum wellicht een leuk surrogaat voor de echte Bondliefhebber. Voor anderen is het weer uitermate geschikt om cadeau te doen aan iemand die je eigenlijk niet kent of niks gunt. Waarom dan toch deze aandacht? Het album vormt hoe dan ook een heel aardig historisch overzicht van muzikale ontwikkelingen rondom één thema. Vanuit dat oogpunt is het zeer zeker de moeite waard om te luisteren. Tevens biedt het een prachtige pretentieuze verkooppitch, mocht het album onverhoopt toch onder de kerstboom belanden.

Natuurlijk kan je de cd ook op de gratis kanalen beluisteren. Het hele album stream je hier.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.