Waarom voor de Beatles geldt: de cover is beter

Mijn autoradio is kapot. Dat wil zeggen – er zit een cd duurzaam vast in mijn speler en ik krijg hem er niet meer uit. ‘t Zal u allemaal aan uw spreekwoordelijke billenpartij oxideren, maar het bracht me wel op de lang gezochte verwerping van mijn eeuwige motto. Op de cd die zo kansloos vastzit, staan namelijk diepzwarte covers van Beatle-nummers. En zonder uitzondering stuk voor stuk beter dan het origineel. Zoals Little Richards die I Saw Her Standing By of het ronkende Come Together van het problematische huwelijk Turner.

Een goede cover neemt een goed nummer en maakt dat beter – en Beatle-nummers lenen zich uitstekend voor een cover: goed in de basis en grondverf wachten ze op talent met geduld om te polijsten of juist de lak er af te schuren. Legendarisch is natuurlijk With A Little Help From My Friends, geschreven voor de houterige Ringo Starr (kon zingen noch drummen) maar tijdens het love fest Woodstock tot iconische afmetingen opgestuwd, letterlijk, door Joe Cocker.

Overigens coverden de Beatles ook; tot groot ongenoegen van de band zelf. Twist and Shout bijvoorbeeld, het origineel is van de Isley Brothers. Het nummer staat op Please Please Me, opgenomen in een dag. Lennons stem was aan het eind van die sessie behoorlijk aan gort, toch slaagde hij er in het nummer in twee takes te nailen.

Rolling Stone is over zijn stemgeluid zeer te spreken, Lennon zelf was dat niet. Geen gebrek aan zelfkennis, denk ik dan. Want is het nummer echt zoveel beter dan het origineel? De Beatles spelen het nummer sneller, zeker – maar snel en goed spelen twee verschillende dingen. Aan u het finale oordeel: een lijstje van vijf covers van Beatle-nummers die misschien wel beter zijn dan het origineel.

  1. Wilson Pickett – Hey Jude (met Duane Allman)
  2. Aretha Franklin – Eleanor Rigby
  3. Stevie Wonder – We Can Work It Out
  4. 801 – Tomorrow Never Knows
  5. William Shatner – Lucy in The Sky With Diamonds

 

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.