Yasiin Gaye – The Departure (Side One)

De soupele soul van Marvin Gaye, gecombineerd met de mellow beats en de relaxte flow van Yasiin Bey. Zo zou je The Departure van Yasiin Gaye het best kunnen beschrijven.

De naam Yasiin Bey zegt u niets? Dat zou kunnen, de rapper is namelijk bekend onder een hele andere naam. Yasiin Bey is niemand anders dan Mos Def. Soul Mates is een nieuw project van producer Amerigo Gazaway. Gazaway heeft de multitracks van Marvin Gaye onder handen genomen en de samples gebruikt om – samen met Yasiin Bey – een heel nieuw album te creeëren. Samples van grote hits van Marvin Gaye komen langs op deze plaat. De soulinvloed van Marvin Gaye gaat nooit verloren, terwijl ook Yasiin Bey zijn stempel heel duidelijk op het album weet te zetten. The Departure is geen soulalbum en geen rapalbum. Het is een volwaardig hybride dat de som van haar delen overstijgt.

Yasiin Bey

De raps van Yasiin Bey hebben op dit album een hele rustige flow. In tegenstelling tot veel rappers probeert Bey niet zoveel mogelijk woorden in een seconde te proppen. Hij doet de muziek van Marvin Gaye alle eer aan door op een rustige, verstaanbare manier te rappen. Het album begint met een aankondiging van the one and only Marvin Gaye bij het begin van een concert. Inner City Travellin’ Man is een heel lekker nummer over een man die vertrekt met het vliegtuig. Rustig raps, een goede beat en een mooi refrein – gezongen door Gaye – geeft gelijk de sfeer van het album goed weer. I Want You ‘Til Summertime – de eerste singel van het album – is een heerlijk zomers nummer op de beats van What’s Going On. Daarna staat direct de volgende klapper te wachten. Voor Ms. Fat Booty gebruiken Gazaway en Bey samples van Let’s Get It On. Het origineel is heel duidelijk te horen, ondanks dat het tempo voor dit nummer flink is opgeschroefd. Zo is het hele album erg verrassend en zeer de moeite waard. Sinds ik eind vorige week op The Departure (Side One) op gewezen, staat deze plaat op repeat. Het is dan ook wachten op The Arrival (Side Two).

Amerigo Gazaway

Gazaway heeft zich namelijk als doel gesteld om meer van dergelijke mashupalbums te maken. The Departure (Side One) kwam op 27 maart uit, The Arrival (Side Two) moet binnenkort uitkomen. Tot voor kort was het album gratis te downloaden (in ruil voor je e-mailadres), maar daar schijnt de Recording Industry Association of America een stokje voor te hebben gestoken. Gelukkig is het album wel gewoon gratis te luisteren op internet.

Yasiin Gaye – The Departure (Side One) by Soulfood Radio on Grooveshark

Social Share Toolbar

One thought on “Yasiin Gaye – The Departure (Side One)

  1. We had a Marvin Gaye listening party at the lribary here in Cincinnati a few months back, and it went great! I brought down magazines & newspapers from the same months What’s Going On was recorded…so while What’s Going On was going on patrons could read about what was going on while What’s Going On was going on. It ended up with older folks reminiscing about the 1970s, which was pretty cool.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *